Forum – bluetooth och hörlurar

Bluetooth är en trådlös anslutning mellan mobiler, datorer samt tillbehör som hörlurar och tangentbord och hanterar bland annat filöverföring samt informationsutbyte mellan enheterna. Bluetooth arbetar med radiovågor på samma frekvenser som WiFi-anslutningar. Redan 1999 kom den första versionen som lanserades av Ericsson. Även om den blev mest ökänd för buggar var det en grundsten för dagens teknik. Idag används i stort sett endast det engelska namnet Bluetooth men namnet är taget från en dansk vikingakung kallad Harald Blåtand, så det svenska namnet är kort och gott Blåtand.

Tekniken har som sagt gått framåt med stormsteg sedan 1999 och idag är en av de största användningsområdet för Bluetooth hörlurar. Det finns många olika varianter av hörlurar och när du handlar online erbjuds vanligtvis stort sortiment bluetooth hörlurar att välja mellan. Hörlurar delas vanligtvis in i tre kategorier. De största modellerna kallas för over ear och omsluter hela örat, on ear placeras på örat och in ear sätts i örat. Sedan tillkommer en hel del olika varianter såsom öppna eller slutna modeller. Fördelen med trådlösa hörlurar förklarar även dess popularitet, sladdar är ett otyg som trasslar sig samt dämpar rörelsefriheten..

De senaste och hetaste trådlösa in ear-hörlurarna går under benämningen true wireless. Det nya med dessa hörlurar är att förutom dess vanliga funktion med bluetooth fungerar de även sinsemellan höger och vänster hörlur eller öronsnäcka och det finns idag ett stort och växande utbud. True wireless dök upp för några år sedan och har som förväntat gått framåt i utvecklingen. De första modellerna klarade endast av upp till två timmars användande medan dagens true wireless klarar minimum det dubbla. Idag har det även tillkommit fler och framförallt bättre funktioner. Flertalet modeller klarar idag röststyrning och kommer vanligtvis tillsammans med en app för olika slags inställningar såsom finjustering av ljudet i hörlurar och uppdateringar av mjukvara. Ett exempel på en av de mest kända true wireless-hörlurarna är Apple Airpods som är tillverkade för Iphone men som även fungerar med Android, dock utan alla funktioner. Du kan lätt hitta tekniska råd online som techradar innan du investerar i ett par bluetooth hörlurar.

Säkerheten runt Bluetooth är fortfarande debatterad gällande trådlös mobil: anslutning och hur man skyddar sig. Precis som med mycket annat måste man göra en avvägning mellan säkerhet och enkelhet eftersom Bluetooh inte är helt riskfritt. Däremot kan man kan ganska enkelt öka sitt skydd genom att använda sunt förnuft. För att en Bluetooth-anslutning ska kunna angripas av en hacker måste din Bluetooth vara aktiv så det är det viktigt att du stänger av funktionen när den inte används. Ett annat sätt att skydda sig är att se till hålla dina enheters mjukvara uppdaterad. Tillverkare är relativt snabba med att täppa till hål i säkerheten och det är rekommenderat att hålla koll på deras hemsidor, appar och operativsystem då de kan ha en ny uppdatering som löser dina problem. I och med att utvecklingen går snabbt framåt inom tekniken förväntas även funktionerna runt säkerheten att utvecklas i samma snabba takt.