[b]Internet är en öppen plats i den mening att du ganska fritt kan delta i diskussioner och forum. En av aspekterna kring internet är anonymiteten. Något som inte sällan omfattas av både positiva och negativa diskussioner. I den här artikeln kommer vi att se lite närmare kring det här med användares anonyma identitet när det kommer till forum.[/b]
Tryggheten vid känsliga funderingar
Oavsett i vilken hög grad anonymiteten på internet är bra eller dålig finns det saker som blir lättare att uttrycka som anonym användare. Saker vi spontant inte vill dela med oss om som privatpersoner till exempel. Det behöver inte vara någon skam i en fråga eller fundering, men vi kanske bara vill vara anonyma helt enkelt. Ett bra exempel är behandlingar inom hårtransplantation som idag utförs i stor utsträckning bland tunnhåriga svenskar. Att göra en hårtransplantation eller annan form av skönhetsingrepp är inte alls lika tabustämplat som förr, men det kan kännas bättre att ställa frågor anonymt ”bakom” skärmen. På forumet finns chanser att hitta andra användare som tidigare provat på samma behandling och som kan förklara hur ingreppet
upplevdes. Det är även bra att få höra om andras upplevelser kring olika kliniker. Generellt sätt kan just medicinska funderingar snabbt besvaras på forum. Idag finns så kallade doktorforum där användare kan ställa frågor direkt till en doktor. Anonymiteten bakom skärmen genererar en trygghet i att uttrycka en medicinsk fundering. Det är så klart inte samma sak som att bli undersökt av en doktor på vårdcentralen eller sjukhuset, men det kan ge svar på en oro.
Vägledande forum
Att fråga experter kring ett känsligt ärende kan kännas tryggare utifrån en anonym basis. Det kan till exempel vara politiska- eller affärsmässiga angelägenheter där ett forum kan ge matnyttig information. Själva affärskonceptet kanske inte vill avslöjas av användaren och därför kan anonymiteten fungera som ett slags skydd. Informationen erhålls ändå via forumfrågans ”tråd”, oavsett funderingen uttrycks som privatperson eller anonym användare. Det kan till exempel vara handel, import eller skattefunderingar.
Även som konsument kan det ibland kännas tryggare att agera utifrån en ”skyddad” identitet. Konsumentverket har bland annat ett intressant forum kallat Hallå Konsument där användare kan ställa direkta frågor kring exempelvis reklamationer. För att förklara en fundering kanske butiksupplevelsen måste förklaras och forumets anonymitet blir en trygg samt ärlig plattform.
Familjesidor är också ett bra exempel där forum på internet gör funderingarna mindre privata. Studier visar att frågor och funderingar kring föräldraskapet är ytterst känsliga och de genererar ofta i stor osäkerhet hos föräldrar. Den sortens tankar kan därför kännas bättre att ta upp på ett forum än till någon i ens närhet. Med det sagt bör föräldrar vara medvetna om att diskussionerna kring föräldraskapet lätt blir hätsk på nätet. Trots anonyma användare.