Det är ofta på Internetforum som nyheter börjar spridas först. Vem som helst lägger upp ett påstående de hört från någonstans och en diskussion tar fart lika fort som man blinkar. Ibland finns det självklart sanning bakom det som yttras, men ibland hamnar det också under kategorin ”fake news”. Men hur vet man om det som sägs är sanningsenligt eller inte? Och var uppstår rykten?
Ämnen på forum
De ämnen som tas upp på hela världens forum är alltifrån rekommendationer för att skaffa en inkclub rabattkod, till de senaste nyheterna om Coronakrisen eller det senaste mordet i Göteborg. Så fort en nyhet tar vid så sprids det rykten om vad som skulle kunna ha hänt eller vad som faktiskt har hänt. Det är också intressant att se hur många som har inre kontakter med folk i polisväsendet eller någon granne till offret som har givit sin syn på saken trots tystnadsplikt. Det är ofta det sker läckor och då är forum ofta den första stationen där man kan inhämta information.
Känslomässiga antaganden
Självklart är forum en hop av människor som alla har olika synsätt på saker och ting. Man låter också ofta känslor spela in i bilden och gör sina antaganden baserade på vad man kanske vill ska ha inträffat eller hur man själv skulle agerat i den ena och andra situationen. Det kan också vara ganska intressant att se skillnaden på hur många kvinnliga forum-medlemmar gör antaganden till skillnad från sina manliga diskussionskamrater.
De minst trovärdiga nyheterna kan ta fart på sociala medier
Enligt studier tar de allra flesta nyheter och antaganden som senare klassas som falska fart just på sociala medier. Inom sociala medier räknas också forum. Dock ska det inte menas som så att forum är dåliga platser att hålla till på. Många gånger kan man som företag tjäna mycket pengar på ett forum och det kan också vara ett bra sätt för folk att lufta sina känslor.
Faktum är också att även om det sägs mycket felaktigt just på forum, så kan det trots allt hända att det finns små ljusglimtar som kan hjälpa polisen att lösa brott eller hitta en saknad person. Åtminstone kan forumets diskussioner användas i undersökningssyfte, bara för att utesluta något som kanske senare hade visat sig stämma. Då har man i alla fall gjort vad man kunnat. Så var till exempel fallet med mordet på Lisa Holm under 2015 där man letade i dagar efter henne, samt i och med mordet på Tova Moberg som mördades av sin före detta pojkvän. Många personer topsades och förhördes i båda fallen och polisen gjorde en del undersökningar av personer som vistats i närheten under mordtillfället. Ett forum som diskussionerna aldrig tar slut på, är Flashback.