Få besökare till ditt forum

Målet med ditt forum är självklart att få besökare. Ett forum utan besökare är som en affär utan kunder – ekonomiskt ohållbart och även tråkigt. Att driva ett forum är kreativt, oavsett hur mycket du får in. När du har skapat ditt forum måste du fokusera på att både få besökare, men även på att besökarna ska vilja bli medlemmar.

Första intrycket

Det spelar ingen roll hur mycket kunskap du har om ett ämne eller om du har skapat en innovativ plattform som kommer revolutionera hela internet, om besökare inte stannar på din sida. I början är utseende ganska viktigt – hur fåfängt det än kan låta. Om du har ett reseforum så måste det känns ”resor” när de går in på hemsidan. Sidan måste också vara lättnavigerad: tydlig och klar layout. Du måste också uppdatera den dagligen, särskilt i början, så att det hela tiden händer något på den. Om den senaste artikeln eller blogginlägget är två månader gammalt och det endast finns tio skapade trådar, så kommer det inte att locka till engagemang. Under den första tiden behöver du ha något nytt varje dag: en artikel, inlägg, ett tips, något som visar att du hänger med i omvärlden, en bild eller filmlänk. Var också ärlig med att forumet är nystartat.

Trådarna

Du kan börja med att skapa några trådar själv, så att det finns en orsak att logga in och svara. Men, be också några vänner att bli medlemmar och skapa trådar och att de svarar varandra. I början behöver du ju inte skriva ut antalet medlemmar – vänta till det närmare sig 500 eller 1000 stycken och gör ett litet jippo av det.

Försök att erbjuda något på hemsidan. Skapa bra faktarutor så att besökarna tycker att de får relevant kunskap; hitta rabattkoder till en butik som gärna vill att du ska länka – det innebär också att du får en provision på vad dina besökare sedan köper i butiken. Win-win för alla.

Du kan också erbjuda blogg på forumet: att alla medlemmar kan få skapa en egen blogg. Då får du konstant nytt material och du kommer också få fler besökare genom dina medlemmars bloggar. Du bör även kontakta bloggare och be dem gästblogga på din sida. Om en person med 20 000 följare skriver ett inlägg på din sida och sedan hänvisar till inlägget på sin egen blogg, så kommer många klicka sig vidare till ditt forum. Du kan behöva betala för det, men om du är seriös bör du köpa blogginlägg av större bloggare redan från början. Se det som en investering. Det bästa är om du kan be någon gästblogga en gång i månaden, då kan du få ett bättre pris, samtidigt skapar bloggaren konstant reklam för ditt forum.