Starta ett forum för att tjäna pengar

Om du längtar efter att få bli din egen chef och jobba hemifrån, kan du starta ett forum för att på lång sikt kunna tjäna pengar. Investeringskostnaden är låg, men det kräver både mycket engagemang och tid.

Forum – en digital mötesplats

Ett forum är en internetportal där människor kan mötas och ställa frågor, dela med sig av erfarenheter och tankar. På många forum finns det ofta också artiklar och tips för besökarna. Det finns forum kring nästan alla ämnen: resor, husdjur, sport, sökmotoroptimering, böcker, familjeliv, skönhet och att vara expat – och mer därtill. Du tjänar pengar genom annonser och att sälja relevanta produkter.

Vilket ämne?

För att skapa ett lyckat forum som ger dig inkomst måste du utgå från ett ämne som du tycker om. Egentligen spelar det inte så stor roll vilket ämne ditt forum handlar om, då det alltid finns andra som också är intresserade av det. Däremot kan ämnet avgöra hur många besökare du får på grund av intresse och konkurrens. Intresset för resor är stort, men det är också konkurrensen och det kräver mycket att lyckas slå sig in och skapa ett reseforum. Du kan dock testa att nischa ett populärt ämne som resor eller teknik – reseforum med bara tåg eller teknikforum om att utveckla saker själv. Om du däremot väljer ett ämne som det inte finns något forum kring, som en geografisk plats eller ett smalt ämne som historiska frisyrer, har du större chans att lyckas, dock kommer du inte att få lika många besökare.

Arbete och åter arbete

Det tar lång tid att bygga upp ett forum, men det är samtidigt något som du kan börja med på din fritid och investeringskostnaden är relativt låg. I början måste du skriva artiklar och ge tips innan du ens fått några medlemmar. Tänk på att arbeta kvalitativt från dag ett, även om det bara är din mormor som av snällhet skapat sig en användare. Om du har ett forum om att driva företag och ledarskap, kan du skriva artiklar om det, men också ge tips på bra ledarskapsutbildning i Stockholm och annat som företagare har nytta av. Genom att ge goda råd finns det en anledning för besökare att bli medlemmar på forumet.

I början kan du be familj och vänner att bli medlemmar och skriva lite frågor så att forumet får ett liv. Var noggrann med att alltid, och så snabbt som möjligt, svara på frågor så att det hela tiden händer något på ditt forum. Det kommer att ta tid att bygga upp ett forum med tusentals medlemmar, men efter ett tag kommer du att börja få inkomst på ditt forum. Det är roligt att driva ett forum och ett välbesökt forum kan en dag bli en heltidssyssla som du kan arbeta med varifrån du vill – i sommarstugan, på ett kafé i Madrid eller från en strand vid Medelhavet.