Hänger du på forum?

Då är du inte ensam. I mars 2019 hade Reddit 542 miljoner besökare i månaden, varav 234 miljoner var unika besökare. Reddit är ett av internets allra största forum och dess historia kan ni läsa om här. Det är spännande att få ta del av hur det växte fram och kom att inta den dominerande position det har idag. Men här ska vi tala lite mer generellt om internetforumets funktion.

Det finns en mångfald av andra forum som är betydligt mindre än Reddit men ändå högst relevanta och välbesökta, om än i mindre utsträckning. Att diskutera är ju en av grundpelarna i ett demokratiskt samhälle och internet är väl lämpat för detta. Användarna hinner ta sig tiden att formulera sig och slipa sina argument. Dessutom kan de göra research medan de skriver. Forum kan vara en viktig plats för diskussioner i samhället, när det fungerar i sin optimala form. Precis som är fallet med så mycket annat används de till allt möjligt, på gott och ont. På internet, precis som inom alla andra miljöer, gäller det att ta sitt ansvar och visa hänsyn gentemot andra. Det kan lätt gå snett när man glömmer att det finns en människa bakom orden på skärmen. Det är lätt hänt att man sårar och förargar någon i onödan.

Många forum har olika mekanismer och instanser för att motverka att det blir dålig stämning på forumet. Dessa fungerar i regel ganska bra. Det finns så kallade moderatorer som är ett slags VIP-medlemmar som ser till att diskussionerna inte löper amok. De brukar i regel också kunna flytta ett ämne till en annan sektion inom forumet om det hamnat fel. Dessa personer gör ett viktigt jobb på internet, minst sagt. De är något av hjältar som arbetar i skymundan för att vi andra ska kunna ha det trevligt.

Denna gemytliga stämning som vissa forum lyckas uppnå leder ibland till att folk får nya kompisar på forum. Många relationer – platoniska och romantiska – har börjat på ett av dessa lite hemtrevligare internetforum. Här i Sverige var det många som hängde på Lunarstorm när det var stort. Tusentals timmar av dagboksskrivande. Helgon.net var en annan, för dem lite mer alternativa. Det var tider det.

Men förr eller senare var det dock rimligt att ta steget ut ur den virtuella världen och faktiskt mötas upp på riktigt. När man hade tröttnat på att bara ha kontakt över internet och faktiskt ville träffas ansikte mot ansikte. Det är ju inte riktigt samma sak att bara umgås digitalt. Så vad gjorde man?

Jo, till exempel spelade man bowling på första IRL-dejten. Man fokuserar blicken på käglorna istället för varandra. Hur gick det sedan, undrar en nyfiken. Tre barn, villa och Volvo svarar Lunarstorm-entusiasten.