Varför starta forum?

Det finns flera orsaker att starta ett forum på internet: samtala om ditt favoritämne med andra, dela kunskap, lätt kunna köpa och sälja saker och tjäna pengar. För de flesta som startar ett forum är det en kombination. Genom att starta och driva ett forum som ett företag får de möjlighet att jobba med sitt intresse. Förvisso innebär ett forum mer administration än till exempel resande, spelande eller löpning – beroende på vad forumet handlar om -, men de får möjlighet att fördjupa sig kring sitt ämne och få inkomst.

Tjäna pengar på forum

De flesta som driver ett forum gör det för att få en inkomst. Genom att sälja annonser genom affiliateprogram, så kan de tjäna pengar om de har nog många besökare. Det som skiljer ett forum från en vanlig blogg är att på en vanlig blogg är det bara en person som skriver och för samtalet framåt, men på ett forum kan det vara flera tusen. Du som driver forumet behöver alltså inte komma på nya blogginlägg varje dag eller hitta ny fakta – allt det gör redan medlemmarna åt dig. Du skapar plattformen och de fyller den med material.

Intresse

Det finns också forum som inte har några annonsintäkter. Det är vanligtvis mindre forum som ibland börjar som en blogg eller hemsida och sedan byggts ut till ett forum. Om du är mycket intresserad av språken i Sagan om Ringen, så kan du starta en blogg och hemsida för att se om du är den enda. Efter ett tag kommer du märka i kommentatorsfältet att ni är fler och då kan du starta ett forum.