Dela kunskap

Vissa forum är främst av en social natur, men de flesta forum handlar om ett särskilt ämne. Det ämnet brukar sedan vara uppdelat i olika kategorier. Ett reseforum kan vara uppdelat på olika destinationer som världsdelar, reskamrater och ”Köp och sälj”. Många forum har också en kategori som heter ”Övrigt” – för alla frågor som inte riktgt passar in i någon annan kategori. Medlemmarna startar en tråd med en fråga som de behöver få svar på. För att ett forum ska vara levande behövs både frågor och svar. Ett forum med några få frågor och korta svar kommer inte att överleva konkurrensen. Det är inte bara de som specifikt är intresserade av frågan som kommer att läsa den, utan många fler. Genom att läsa olika trådar får man både tips och ideér och ibland inser man också att man har något att bidra med.

Dela med dig av din kunskap

När du har gått med på ett forum är det viktigt att inte bara delta för att få svar; skapa trådar som andra ska svara på istället för att du själv googlar svaret. Dels är det inte riktigt respektfullt mot de andra, dels så kommer de andra inte bry sig om att svara till slut, dels är det ju så tråkigt! Det är inte bara viktigt att både ge och ta på ett forum, det är också roligt. På ett forum kan du plötsligt bli experten på ett område som – tragiskt – aldrig kommer upp i vardagslivet på jobbet eller i skolan. Det är där du kan briljera med om hur man överlever en natt i Paris utan boende – sånt händer – eller vilken app som är bäst om du ska skriva stora körarrangemang eller hur länge det tar att lackera en sportbil från 60-talet. Det här är också orsaken till att forum är så populära: man samtalar om intressanta saker!

Allt på internet finns kvar

Ja, tänk alltid på att det du skriver på nätet är som ett kort i brevlådan – alla kan läsa det. Om din stora expertis är party i Thailand, så kan vissa inlägg en dag bli lite genanta eller rent av medföra att du inte får drömjobbet. Arbetsgivare tittar idag upp arbetstagare på nätet. Men hur ska de veta vilka forum som jag är på? Problemet är att du inte vet om de kan göra det eller inte. Både för din egen skull och för de andra på forumet bör du också alltid hålla en korrekt och vänlig ton. Du behöver ju inte hålla med den andra, men skriv på ett bra sätt.