Ordning och reda

Att driva ett forum är egentligen att vara en administratör. Ditt jobb är att hålla ordning på plattformen, se till att allting fungerar tekniskt, svara på eventuella frågor och se till att det kommer både nya besökare och nytt material. Det betyder inte att det inte kan vara kreativt att skapa och driva ett forum, men det är viktigt att redan från början förstå vad jobbet går ut på. Att driva ett forum kan ge dig möjligheten att sakta puttra runt Europa på en moppe från 60-talet samtidigt som du sköter företaget. Men det förutsätter att du sköter forumet som ett företag, för att det ska generera inkomst och besökare.

Teknik

Om du inte själv vet hur du ska hantera plattformen tekniskt bör du leja någon som sköter det åt dig – från början. Vi har alla tekniska strul med mobiler och dator, vilket innebär att dina besökare inte kommer att bry sig om att försöka skaffa medlemskap en andra gång, om det strulade vid första försöket. Se till att allt tekniskt flyter. Försök också att göra uppdateringar nattetid när de flesta sover samt att alltid informera i förväg om att du ska göra ett uppdatering.

Lättnavigerad

Ditt forum måste också vara lättnavigerat. Om du har ett forum om uteliv och någon letar efter att bestiga Kebnekaise så ska det redan från forumets första sida – helst framsidan – vara enkelt att hitta rätt kategori.

Det är du som ägare av forumet som till syvende och sist anger tonen. Du bör skriva att det ska vara en hövlig och respektfull ton mellan alla. Olika åsikter ja, smutskastning och glåpord nej. Det kommer att göra att medlemmarna uppfattar dig som seriös och tycker att det är ett forum som har bra material. Om du har en ”bråkstake”, så bör du stänga av den. Om medlemmarna associerar forumet med skvaller, respektlöst språk och ointressant babbel så har de ju ingen anledning att vara där. Du behöver göra forumet så att andra som är ”experter” och intresserade av området, vill läsa, skapa trådar och besvara frågor. Det är dina medlemmar som egentligen är forumet – dig kommer de inte att ”träffa på” så mycket. Men, om du vill att dina medlemmar ska få ett ansikte på dig – förutom en bild på hemsidan – så kan du också skapa event, som att bjuda in till en fika eller fest ett visst datum för alla som är i den stad som du bor i.